“A tér szíve” – vetítéssel egybekötött beszámoló

A mozgás- és táncterápia adaptációs kísérlete kora életkorú, halmozottan érintett gyerekek óvodás csoportjában.

Előadó: Bóta Ildikó

Az előadás témáját a mozgás- és táncterápia adaptációs kísérlete adja, korai életkorban, halmozottan érintett gyerekek óvodás csoportjában:

  • a fájdalom és szenvedély,
  • a drámai, lírai és tragikomikus érzelmek,
  • a kreativitás az élet szerethetőségéért,
  • és az akadémikus szakmaiság gyógyító találkozása.

Az előadáshoz kapcsolódóan vetítjük Jobbágy Bernadett: Egymást tanítva – Body-Mind Centering® műhely a Budapesti Korai Fejlesztő Központban c. riportfilmjét (2016). A film hossza: 10’ 22”              

A film a SPARKS – Somatic Practices, Arts and Creativity elnevezésű nemzetközi projekt keretében elindított, Body-Mind Centering® (BMC ®) módszer szellemiségében, eltérő fejlődésű gyerekek óvodai csoportjában végzett munka pillanataiba enged betekintést. A riport a műhelymunka során továbbképzett szakemberek személyes tapasztalatain keresztül mutatja be a módszertani adaptációt.

Az előadást a gyermek-egészségügy, a korai fejlesztés, illetve a családközpontú korai intervenció területén dolgozó szakembereknek ajánljuk.

Bóta Ildikó:

Budapesti Korai Fejlesztő Központ alkalmazottja; ELTE BGGYK külsős óraadója; ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhaszú Egyesület alapító tagja, korábbi elnöke (2014. novemberig); mozgásművészeti és testtudati terapeuta, csoportvezető; Bowen alkalmazó, korai mozgásfejlesztő; MaUri masszőr,DSGM mozgásterapeuta, modern tánc oktató, tánc-és pantomimművész, koreográfus/rendező.

Rendhagyónak is mondható munkaköreit összekapcsolja a mozgás, a tánc szeretete, elhivatottság a mozgás közben átélhető, lelkünket is átformáló öröm továbbadására. A mozgásban a fejlődés, a változás érdekli, ezen belül a változtatás, a döntés szabadsága, a tánccá nemesedő mozgásos önkifejezés méltósága, főleg, ha nehézségek mutatkoznak ezen a területen, és különösen akkor, ha korlátok közé szorul.

A kora gyerekkori, intervenciós szemléletű mozgásfejlesztés mellett kamaszok és felnőttek, idősek mozgásos-táncos, önkifejező művészeti munkájával is foglalkozom, egyénileg és csoportban 1987 óta, legyenek bár épek, vagy fogyatékosok.


Az oldal a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.