Mi, az ArtMan Egyesület fogyatékossággal élő és ép tagjai, több mint tíz éve hozunk létre közösen oktatási, mozgásművészeti és terápiás programokat. Az egyedülálló ArtMan módszer másodszor mutatkozik be nyitott alkotóműhely keretében a Trafóban. Erre az alkalomra hívunk téged is. Gyere el, ismerd meg, éld át!
 

Az ArtMan napot szeretettel ajánljuk mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt, különösen fogyatékossággal élő embereknek és hozzátartozóiknak, terapeutáknak, szociális területen dolgozó szakembereknek, valamint előadóművészeknek, testtudati oktatóknak.
15 év feletti résztvevőket várunk.
 
A nap során betekintést nyerhetsz
– olyan testtudati módszerekbe, amelyek Magyarországon kevésbé ismertek, ám az ArtMan szakemberei évek óta alkalmazzák őket,
– inkluzív alkotói és terápiás csoportmunkába.
 
Az Artman napot egy közös Inkluzív JAM zárja.
 
Az egyes workshopokon a résztvevők száma korlátozott, ezért kérjük, regisztrálj az alábbi linken:
 
További kérdésekkel keresd Farkas Dorka kollégánkat: artman.org@gmail.com
A helyedet a részvételi díj befizetésével tudod biztosítani a programon.
A befizetést a következő bankszámlaszámra várjuk: Magnet Bank 16200199-11530604, “Artman Nap” közleménnyel. Részvételi díjat nem tudunk visszafizetni, de új regisztrációs lap kitöltésével átruházható. Részvételi díjról a számlát az Artman Napon a pénztárban tudod átvenni.
 
Jegyek:
napijegy:7000 Ft
1 workshop + kerekasztal + jam: 4000 Ft
 
kedvezményes jegyek fogyatékossággal élőknek és középiskolásoknak
napijegy: 5000 Ft
1 workshop +kerekasztal + jam: 3000 Ft
 
Az akadályozott résztvevő kísérője ingyen léphet be az épületbe, és a beszélgetésen és a jamen részt vehet.
 
Támogatóink: Trafó KMH és a Műhely Alapítvány

Mikor?

  • 2018. április 8., 14:00–21:00

Hol?

  • Trafó House, Budapest, Liliom u. 41., Corvin negyed megállónál
  

táblázat

MŰHELYLEÍRÁSOK
* * *
Alkalmazott szomatikus gyakorlatok

A foglalkozáson megtanulható gyakorlatok arra irányulnak, hogy saját testünk felépítését megérezzük, és ezen keresztül tapasztalatokat gyűjtsünk fizikai képességeinkről, határainkról. Arról, hogy különféle szituációkban és testhelyzetekben hogyan tudunk másokat biztonsággal támogatni, hogy sérülés veszélye nélkül tudjunk segíteni családtagoknak, gondozottaknak, korlátozott mozgásképességű társaknak.

Kálmán Ferenc táncművész, mozgás- és táncterapeuta, csecsemő mozgásfejlődési tanácsadó, az ArtMan Egyesület alapító tagja. Az amerikai The School for Body-Mind Centeringben folytatott tanulmányokat, ahol előbb testtudat oktató majd csecsemő mozgásnevelő oklevelet szerzett. Tanít, terápiás praxist tart fenn és táncol. A halmozottan sérült és ép mozgású táncosok részvételével alakult Tánceánia Együttes egyik vezetője, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ munkatársa.

Kopeczny Kata  elnökségi tag, alkalmazott mozgásművészeti és testtudati csoportvezető, Harangozó Díjas táncművész. Az ÉNO felnőtt értelmi akadályozott mozgáscsoport állandó segítő táncosa. Rendszeresen részt vesz az Egyesületben létrejövő alkotásokban mint táncművész, tapasztalataival, hozzáértésével segíti az alkotások létrejöttét.  Évek óta tartfüggőknek jóga órákat, korábban testtudati és színházterápiás foglalkozásokat is.

Max. létszám: 16 fő

* * *
Üres tér: Hiány? Tiszta lap?

A műhelymunka betekintést enged az Árpádházi Szent Margit ÉNO-ban folytatott, középsúlyos értelmi akadályozott felnőttek csoportjában zajló munkánkba. Az órákon különböző jellegű, sokszor fogalmi, vagy érzetek mentén húzódó téma (pl. ismerős – ismeretlen; otthonosság; stb.) inspirálja a táncokat, melyekben mindenki saját testi-lelki adottságai mentén van jelen. Az idei folyamatot a “hiány” fogalomköre és jelensége, valamint annak betöltése inspirálta, így a műhelymunka alkalmával is várható e téma felbukkanása.

A workshopra szakemberek, laikus érdeklődők jelentkezését várjuk. A részvétel előképzettséget nem igényel; kényelmes ruhát, valamint nyitott és kíváncsi jelenlétet hozz magaddal.

A műhelyt vezeti: Jobbágy Bernadett, asszisztens: Kopeczny Kata, segítő táncos: Kálmán Ferenc

Jobbágy Bernadett: előadóművész, koreográfus, testtudati mozgáscsoport vezető, az ArtMan Egyesület tagja. A szomatikus módszereken belül a Body-Mind Centering® iskola elméleti és gyakorlati tanításaiban mélyedt el. Az Árpádházi Szent Margit ÉNO középsúlyos értelmi akadályozott felnőtt mozgás-csoportjával évek óta áll sokszintű kapcsolatban, asszisztensi, koreográfusi, csoportvezetői minőségekben.

Kopeczny Kata:  elnökségi tag, alkalmazott mozgásművészeti és testtudati csoportvezető, Harangozó Díjas táncművész. Az ÉNO felnőtt értelmi akadályozott mozgáscsoport állandó segítő táncosa. Rendszeresen részt vesz az Egyesületben létrejövő alkotásokban mint táncművész, tapasztalataival, hozzáértésével segíti az alkotások létrejöttét.  Évek óta tart függőknek  jóga órákat, korábban testtudati és színházterápiás foglalkozásokat is.

Max. létszám: 12 fő

* * *
Kreatív test –  Inkluzív  csoportfoglalkozás tinédzserekre alakítva

Tapasztalatainkat megosztva modellezünk egy 90 perces foglalkozást, melyet középiskolai közegre adaptáltunk. Kiemelten várunk olyan középiskolásokat és pedagógusokat, akik részt vennének egy inkluzív csoportban saját képességeik mentén. Fontosnak tartjuk, hogy ki-ki saját igénye szerint vegyen részt a folyamatban: senkinek nem “kell” szerepelni, táncolni. A táncot, a mozgást tágan értelmezzük. Közösen alakítjuk ki szokásainkat. Az órán résztvevők közül mindenki egyenlő joggal, és szerepben van jelen. A rendhagyó “óra” során a résztvevők újszerű nézőpontokon keresztül megismerik önmagukat és a másikat, lehetőségük van kapcsolódásaikat újraértelmezni.

A MOL Gyermekgyógyító Program keretében, az Új Európa Alapítvány támogatásával 2017-ben  új közegben és új korosztállyal dolgoztunk. A  Sylvester János Református Gimnáziummal együttműködve  az iskola diákjaiból formálódott, vegyes képességű csoporttal kutattuk a valódi inklúzió irányait.

A foglalkozást vezetik: Farkas Dorka, Mészöly Andrea, segítő táncos: Dobay Juli

Farkas Dorka Az ArtMan Egyesület elnökségi tagja, előadóművész,  kreatív-tánc oktató, testtudati mozgás-csoport vezető. 2011 óta a Tánceánia tagja, 2014 óta társvezetője. A Baltazár Színház társulatának mozgástanára. Az elmúlt években számos inkluzív  és közösségi tánc programban dolgozott csoportvezetői és szervezői minőségben. Alkotóként a jelen idejű kompozíciók és az improvizáció foglalkoztatják.

Mészöly Andrea független alkotó, előadóművész, koreográfus, szomatopedagógus, 2002 óta dolgozik vegyes képességű csoportokkal. (Baltazár Színház, 2011-óta Tánceánia.) Társvezetőként, táncosként és segítőként közreműködik különböző csoportok testtudati mozgás folyamataiban.2011 óta rendez olyan színházi előadásokat, ahol különböző területekről érkező művészek (fogyatékos előadóművészek, táncosok, színészek, média művészek) együtt alkotnak.

Dobay Juli gyógypedagógus hallgató az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia karán Autizmus Spektrum pedagógiája és Értelmileg Akadályozottak pedagógiája szakon. 2016 óta tagja az Artman Egyesületnek. A Kreatív test mozgásos csoport segítő táncosa 2017 óta. Emellett több drámás, mozgásos csoportot végzett. A Rogers Akadémia továbbképzésén is részt vett a Játssz tovább projektben. 2016 óta tart dráma és zenei  foglalkozásokat különböző gyerek csoportokban. Gyakorlata és munkája során fontosnak tartja a saját megélésen alapuló tapasztalásokat, melyekhez a művészeteken keresztül látja a legelképzelhetőbb utat.

 * * *
A mozdulat színei  – Ismerkedés a Lábán Mozgáselemzés minőségeivel

Mozdulatainkban benne rejlik személyiségünk, élettörténetünk, sokszínűségünk. A Lábán Mozgáselemző Rendszer támpontokat ad a mozdulatok megfigyeléséhez és értelmezéséhez. A műhely során a mozdulatok színét, tónusát adó mozgásminőségekkel foglalkozunk. Átéljük a mozgás szabadságát és kontrollálását, pihekönnyű és erőteljes mozdulatokkal kísérletezünk, hirtelen rezdülünk, vagy épp belelassulunk egy-egy mozdulatba. Táncunkkal színesítjük a körülöttünk lévő teret és egymást. A műhely második felében ezekből a minőségekből közösen összetett és különös képeket alkotunk. Az Artman Egyesület speciálisan mozgó táncosai tapasztalati szakemberként gazdagítják a palettát.  

A műhelyen való részvételhez mozgásos előképzettség nem szükséges. Laikus érdeklődőket és szakembereket egyaránt szeretettel várunk, akik nyitottak a szabad mozgásos kísérletezésre. Mozgásra alkalmas ruházat és zokni ajánlott.

Maximum létszám: 16 fő

Gyulavári Ági tánc- és mozgásterapeuta, mozdulatelemző szakember, pszichológus (CMA, LIMS Laban Institute of Movement Studies), mozgásművész. Az Artman Egyesület projektjeiben tánc- és mozgásterapeutaként, oktatóként, előadóművészként, rendezőként és szervezőként működik. KÉTség című duettje és Távolról Áttetsző című, autizmus témájú előadása az egyesület repertoárdarabjai között szerepelnek. Jelenleg a Thalassa ház pszichoterápiás és pszichiátriai rehabilitációs intézetben dolgozik tánc- és mozgásterapeutaként. 2011. óta vezet Lábán Mozgáselemzésen alapuló szomatikus órákat. 2016-ban indította el szakembereknek szóló Lábán Mozgáselemzés felnőtt képzését.

* * *
ArtManuál – kerekasztal beszélgetés

Moderátor: Bóta Ildikó

A kerekasztal témája:

A testben, testen is megjelenő nehézségekkel kapcsolatos szemléletmódok, ezeknek megfelelő kezelési eljárások, a testi folyamatokhoz való viszonyulás érintéses, azaz manuális technikákon, elsősorban a Bowen alkalmazásán keresztül.

Beszélgetőpartnereim különböző hátterű és képzettségű Bowen alkalmazók:

  • Dr. Barta Zsuzsanna mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és reumatológus
  • Léderer Miklósné védőnő
  • Oláhné Fűz Ibolya, aki korábbi pedagógiai, vegyészi és közgazdasági háttér után természetgyógyász és alternatív mozgás-és masszázsterapeuta
  • Zagyva Judit gyermekápoló

Mindannyiuknak van tapasztalata különböző életkorú és fogyatékosságú emberek kezelésével kapcsolatban is.

Kortárs tánc-és mozgásszínházi háttérrel Bóta Ildikó mozgásművészeti és testtudati terapeuta egyedi címmel rendelkezik, melyet a Magyar Mozgás-és Táncterápiás Egyesületben is képviselt tevékenysége alapján az egyesület tanulmányi bizottságától kapott. Gyakorlati szakember, egyéni és csoportos helyzetben érintéssel kombinálva több, mint harminc éve dolgozik: Dévény féle Speciális manuális technika és Gimnasztika Módszer és Bowen, valamint Body Mind Centering, Cranio-sacral alkalmazás. A legkülönbözőbb életkorú és problémájú csoportokkal szerzett tapasztalat után innovatíve adaptálta a mozgás -és táncterápiát hátrányos helyzetű emberekre, elsősorban érzékszervi, értelmi és mozgásukban akadályozottakra, valamint autizmussal élőkre, pszichiátriai érintettekre. Az ezt a munkát összefogó és képviselő Artman Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület alapítója. Jelenleg a Budapesti Korai Fejlesztő Központ Egységes Gyógypedagógiai Módszertani intézmény és Óvoda Gyermekneurológiai és Gyermekpszichiátriai Szakrendelés munkatársaként vizsgál is, valamint segítő szakmában képződő, vagy dolgozó kollégákat mentorál. Állami és civil szerveződésben tanít, tananyagok, módszeradaptációk kidolgozásában is részt vesz (Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia), publikál.

* * *
Inkluzív Jam

Az első olyan jam sorozat Magyarországon, ahol fogyatékos és ép emberek közösen táncolhatnak, zenélhetnek. Az első alkalom után (I. ArtMan Nap) öt alkalmas sorozatot valósítottunk meg 2017 őszén-telén, nagy sikerrel. 

Alapélményünk az a felszabadult légkör, amely a vegyes képességű alkotó tereket jellemzi. Biztonság, alkotás –  akadálymentes környezetben.

Várunk mindenkit, aki az ArtMan Napon részt vesz, egy összegző, lezáró közös táncra!

Laikusokat, táncosokat, zenészeket, mozgássérült, autista, értelmi akadályozott és látás-vagy hallássérült embereket, pszichiátriai fogyatékossággal élőket, halmozottan érintetteket. Fiatalokat, időseket! Valamint mindenkit, aki a felsorolásból kimaradt, de kedve van a kísérletezéshez, ezért lesz velünk.

Inspirációs forrásaink: alkotóerőnk, egyediségünk és korlátaink.  

A jam házigazdái: Farkas Dorka, Gál Eszter, vendég: a Tánceánia Együttes tagjai

Tánceánia Együttes az első és máig egyetlen vegyes képességű kortárs táncegyüttes hazánkban. Bóta Ildikó alapította, jelenleg Farkas Dorka, Gál Eszter és Kálmán Ferenc vezetik. Az együttes tagjai, legyenek épek vagy mozgásukban ill. beszédükben korlátozottak, egyenrangú partnerekként hoznak létre mozgás-színházi előadásokat az elmúlt több mint 15 évben.

Farkas Dorka Az ArtMan Egyesület elnökségi tagja, előadóművész,  kreatív-tánc oktató, testtudati mozgás-csoport vezető. 2011 óta a Tánceánia tagja, 2014 óta társvezetője. A Baltazár Színház társulatának mozgástanára. Az elmúlt években számos inkluzív  és közösségi tánc programban dolgozott csoportvezetői és szervezői minőségben. Alkotóként a jelen idejű kompozíciók és az improvizáció foglalkoztatják.

Gál Eszter táncművész, táncpedagógus, a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanít. Az ArtMan Egyesület egyik alapítója és 2002 óta a Tánceánia Együttes tagja, majd 2011 óta társvezetője. 1993-tól készíti darabjait, rendszeresen fellép csoportos és szóló improvizációval itthon és külföldön. Számos hazai és nemzetközi projektben vesz részt. Az IDOCDE (www.idocde.net) egyik alapítója, 2013 óta vezető koordinátora és kutatója