Rólunk

Missziónk: „Közös ALKOTÓI TÉR létrehozása – a TÁNC és a terápia eszközeivel – ÉRTÉKEINK és sérüléseink mentén – az ELFOGADÓBB társadalomért.”

Az ARTMAN MOZGÁSTERÁPIÁS MŰVÉSZETI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET azzal a céllal alakult, hogy oktatási, művészeti és terápiás programok létrehozásával segítse a különböző fogyatékossággal élő emberek társadalmi felzárkóztatását. Tevékenységünk révén egyrészt elősegítjük a fogyatékos emberek testi és lelki állapotának javulását (lehetőséget biztosítva saját teljességük megélésére), valamint felmutatjuk azokat a speciális értékeket, melyeket a különböző sérülésekkel élő emberek a többségi társadalom számára nyújtani tudnak.

1176381_192049450976219_2062952197_n

„Egy a világunk, ahol mindannyian élünk: épek és fogyatékosok, fogyatékos épek és ép fogyatékosok. Az akadálymentesítésre nem csak fizikálisan, hanem a fejekben, lelkekben is szükség van. ..
Nem harcolunk a fogyatékosságokhoz kapcsolódó tévhitek ellen. A kulcs a mozgás és tánc iránti érzékenység. A színpad és nézőtér között erős a határ, így a színház jól bevált keretrendszerével megvéd. S miközben a fő figyelmi fókusz a játszón van, a néző is résztvevője a helyzetnek.

A művészeti alkotó tevékenység átformál, gyógyít, alkotót és befogadót egyaránt. Így válik az adott társadalom mentálhigiénés felületévé. Az előadás és a próbafolyamat lehetőséget ad a szinte dogmává merevedett előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására. A testtudati technikákon és improvizáción alapuló kortárs táncszínház fogyatékos művészei jelenlétükkel újratanítják, hogyan használjuk elfelejtett képességünket, az önreflexión alapuló, belülről fakadó átalakulást.”

Bóta Ildikó

1496327_806803249347451_1263286338_o

 

Díjak, jelölések

 
2019
  • Fidelio Kult50

2018

  • Highlights of Hungary jelölés
  • Lábán Rudolf különdíj

2017

  • Jószolgálati díj jelölés
  • BAFF (Bluenose Ability Festival) – best documentary short film // Nicola Sangs: Steps c. dokumentumfilmjéért, ami a KÉTség című előadás próbafolyamata során készült

2016

  • Tempus Nívódíj – a SPARKS projekt megvalósításáért
  • Arcaink nagydíj; Magyar Speciális Független Filmszemle // Jobbágy Bernadett: Egymást tanítva c. riportfilmjéért, ami a SPARKS projekt során a Budapesti Korai Fejlesztő Központ Body-Mind Centering műhelymunka alkalmával készült

2015

  • RS9 OFF Fesztivál különdíja


Az oldal a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.