Kik vagyunk

 

A tánc mindenkié

az előadóművészet lelki akadálymentesítése

ArtMan Mozgásterápiás Egyesület
ArtMan Egyesület előadás

Missziónk:

„Közös ALKOTÓI TÉR létrehozása – a TÁNC és a terápia eszközeivel – ÉRTÉKEINK és sérüléseink mentén – az ELFOGADÓBB társadalomért.”

Az Artman Egyesület  művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a fejlődés, önismeret és tánc lehetőségét.

Kik dolgoznak velünk

Szakmai partnerek

Civil szervezetek, intézmények, vállalti partnerek, fotósok akikkel közösen építünk egy befogadóbb és nyitottabb társadalmat a kultura lehetőségeivel.

Tagok

Ismerd meg az ArtMan Egyesület munkatársait. Kerülj közelebb hozzánk és küldetésünkhöz.

Tánceánia együttes

A Tánceánia együttese lehetőséget nyújt az egészséges és fogyatékkal élő embereknek, hogy a tánc segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz.

Támogatók

Szervezetek és társaságok, akik segítik az ArtMan Egyesület munkáját.

Díjak, jelölések

2019

2018

2017

2016

  • Tempus Nívódíj – a SPARKS projekt megvalósításáért
  • Arcaink nagydíj; Magyar Speciális Független Filmszemle // Jobbágy Bernadett: Egymást tanítva c. riportfilmjéért, ami a SPARKS projekt során a Budapesti Korai Fejlesztő Központ Body-Mind Centering műhelymunka alkalmával készült

2015

Előadások

ArtMan egyesület

Húszéves munkásságunk elismeréseként 2018-ban Lábán Rudolf Különdíjban részesültünk, 2019-ben a Fidelio Kult50 válogatásába kerültünk be az “Ügy” kategóriában. Rendszeres állami támogatással nem rendelkező, közhasznú egyesület vagyunk; az egyetlen  olyan alkotó közösség hazánkban, ahol sérült és ép előadók partnerekként hoznak létre kortárs táncszínházi előadásokat. 

15 fős a rendes tagságunk; főként előadóművészek, fogyatékos előadóművészek, mozgásos csoportvezetők és terapeuták. Európában egyedülálló módon tudjuk a színpadi alkotó munkába bevonni a legsúlyosabban érintett sérült csoportokat is. Dolgoztunk látássérült, autizmussal élő, értelmi akadályozott személyekkel: vegyes csoportban, hiszen módszerünk alapja az inklúzió. Hisszük, hogy a befogadóbb társadalommá váláshoz „AKADÁLYMENTESÍTÉSRE A LELKEKBEN IS SZÜKSÉG VAN”. Hosszú távú célkitűzésünk a társadalmi egyenlőtlenség és a fogyatékos emberekkel kapcsolatos közgondolkodás megváltoztatása az előadóművészeten keresztül.

Innovatív módszerekkel, határterületeken tevékenykedünk, ugyanakkor szeretnénk munkánkat   láthatóbbá és fenntarthatóvá tenni: a mi szakértelmünkkel és támogatóinkkal közösen.

Támogatásod óriási segítség

Levél hozzád

Az ARTMAN MOZGÁSTERÁPIÁS MŰVÉSZETI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET azzal a céllal alakult, hogy oktatási, művészeti és terápiás programok létrehozásával segítse a különböző fogyatékossággal élő emberek társadalmi felzárkóztatását. Tevékenységünk révén egyrészt elősegítjük a fogyatékos emberek testi és lelki állapotának javulását (lehetőséget biztosítva saját teljességük megélésére), valamint felmutatjuk azokat a speciális értékeket, melyeket a különböző sérülésekkel élő emberek a többségi társadalom számára nyújtani tudnak.

„Egy a világunk, ahol mindannyian élünk: épek és fogyatékosok, fogyatékos épek és ép fogyatékosok. Az akadálymentesítésre nem csak fizikálisan, hanem a fejekben, lelkekben is szükség van. ..
Nem harcolunk a fogyatékosságokhoz kapcsolódó tévhitek ellen. A kulcs a mozgás és tánc iránti érzékenység. A színpad és nézőtér között erős a határ, így a színház jól bevált keretrendszerével megvéd. S miközben a fő figyelmi fókusz a játszón van, a néző is résztvevője a helyzetnek.

A művészeti alkotó tevékenység átformál, gyógyít, alkotót és befogadót egyaránt. Így válik az adott társadalom mentálhigiénés felületévé. Az előadás és a próbafolyamat lehetőséget ad a szinte dogmává merevedett előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására. A testtudati technikákon és improvizáción alapuló kortárs táncszínház fogyatékos művészei jelenlétükkel újratanítják, hogyan használjuk elfelejtett képességünket, az önreflexión alapuló, belülről fakadó átalakulást.”

Bóta Ildikó

Bóta Ildikó

Kiemelt támogatók

NKA logo

Nemzeti Kulturális Alap

Magyar Művészeti Akadémia logo

Magyar Művészeti Akadémia

Emmi logo

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Magnet bank logo

Magnet Bank

Budavári Önkormányzat logo

Budavári Önkormányzat

Erasmus + logo

Erasmus +

magyar villamosenergia ipari rendszerirányító zrt. logo

MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Bethlen Gábor Támogatási Alap logo

Bethlen Gábor Támogatási Alap

Trafó logo

Trafó – Kortárs Művészetek Háza

MOL logo

MOL Gyermekgyógyító Program

Tempus Közalapítvány logo

Tempus Közalapítvány

Kapcsolat

"(Kötelező)" a kötelező mezőket jelöli

Email(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.
Megszakítás