Kik a csoport résztvevői (kedvezményezettjei, tagjai):

A csoport résztvevői az Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület Asperger szindrómás és Autizmus spektrumzavarral diagnosztizált fiataljai, és mindazok, akik megkeresték a csoportot csatlakozás céljából.

Milyen céllal alakult, illetve fut

A csoportot Bóta Ildikó, az Artman Egyesület akkori elnöke alapította 2010-ben. Céljai között szerepelt az Artman Egyesület tánc- és mozgásterápiás módszerének adaptálása Asperger szindrómás és Autizmus spektrumzavarral diagnosztizált fiatalokra.

tr_31

Rövid történet

A csoport 2010 óta működik, 5-10 alkalmas tematikus blokkokban. A csoportot a következő szervezetek támogatták: Vodafone, FSZK

Az Asperger szindrómás fiatalok csoportjának munkája több ízben mozgásszínházi előadás keretein belül is formát öltött:

  • 2011-ben a Trafó Kortárs Művészetek Házában a Paralel című előadásban
  • őszén a 10. Nemzetközi Autizmus Kongresszuson a Lélekpercek című, szerelemről és intimitásról szóló darabbal (rendező: Imrik Márta)
  • Ugyanez a darab újra bemutatásra került 2014. februárjában az Artman est Paradogma című művészeti estjén

A csoportok 2012-2013-ban az Artman Egyesület – Hátrányos helyzetű emberek testtudati és mozgásművészeti rekreációja elnevezésű – felnőttképzésének gyakorlati terepe volt.

 

Jelenleg a csoportok pályázati támogatások függvényében működnek. Az utolsó folyamatra 2014. decemberében került sor, azt követően a 2015. januárjában, a SPARKS nemzetközi tanulási kapcsolatok projekt keretében, újabb öt alkalmas folyamatra tudott megvalósulni.