Minden magánszemély jogosult a személyi jövedelemadó 1%-át egy közhasznú civil kedvezményezett részére, további 1%-ot egy technikai számmal rendelkező elismert egyház részére felajánlani.

Hogyan és mikor ajánlhatom fel személyi jövedelemadóm 1%-át?
Az 1% felajánlása csupán néhány percet és gondos odafigyelést igényel.

1.) Ha a NAV készíti el az adóbevallásod:
ha ügyfélkapun keresztül, online felületen készül az adóbevallás, akkor a NAV által küldött adóbevallás ellenőrzése során ne feledkezz el rendelkezni adód 1%-áról! Neked két gombnyomás, a sérült embereknek viszont alkotói és előadói kiteljesedést és önismereti folyamatot jelent, ha megadod az Artman Egyesület adószámát.
ha postai úton érkezik az ellenőrzendő bevallás, akkor a visszaküldött dokumentumhoz mellékeld az adószámunkkal kitöltött rendelkező nyilatkozatot. Online kitölthető majd kinyomtatható rendelkező nyilatkozatot itt találsz.
2.) Ha könyvelő közreműködésével, illetve saját magad készíted el az adóbevallást:
ha ügyfélkapun keresztül online készíted el az adóbevallást, akkor a megfelelő részt kitöltve néhány pillanat alatt rendelkezhetsz az adód 1%-áról. Így, akár az alábbi NAV segédletét használva, egyszerűen, percek alatt rendelkezhetsz on-line is az 1%-ról.
ha nyomtatott formában, postai úton adod be a bevallást, akkor a kitöltött rendelkező nyilatkozatot az adóbevallással együtt elküldheted postán, vagy leadhatod személyesen a NAV ügyfélszolgálatán. Online kitölthető majd kinyomtatható rendelkező nyilatkozatot itt találsz.
3.) Ha a munkáltatód készíti el az adóbevallásod:
a rendelkező nyilatkozatot lezárt borítékban add le a munkáltatódnak. Formai követelmény, hogy a lezárt borítékon rajta legyen a saját adóazonosító jeled, a leragasztás helyén pedig az aláírásod!
4.) Az adóbevallástól függetlenül is rendelkezhetsz az 1%-ról:
Ha egyébként bárhogyan, de bevallottad már a 2016-os éved adóját, és van SZJA összeg, amibő az 1% felajánlható, akkor postán vagy személyesen egy NAV ügyfélszolgálaton is leadhatod a rendelkező nyilatkozatot, a bevallástól függetlenül. A kinyomtatott és kitöltött rendelkező nyilatkozatot, amit itt találsz, tedd egy lezárt borítékba, és írd rá az adóazonosító jeled, a leragasztás helyén pedig írd alá a borítékot.

Mi történik adóforintjaiddal, ha hozzánk kerül?
Munkánk alapját mozgáscsoportjaink rendszeres működése biztosítja. Ebből tud minden egyéb (oktatás, színpadi alkotás) kinőni, és fejlődni. Ha az ArtMan Egyesület javára rendelkezel adód 1%-áról, ezeknek a vegyes képességű csoportoknak a működését támogatod.
Az átlagos egy százalék értéke az utóbbi években néhány ezer forint körül állapodott meg.

Mire is jó ez az összeg?
Mozgásos önismereti foglalkozáson nagyságrendileg a csoportvezető vagy az asszisztens tiszteletdíja tud ez lenni, egy-egy alkalommal;
sérült táncosaink sokszor csak az arra alkalmas járművel tudnak utazni – egy felajánlott 1% nagyságrendileg 2 fuvar díja;
fellépésekkor pl. 1-1 pár fellépőnadrágot, ruhát, jelmezt vagy kelléket; esetenként fejlesztő eszközt tudunk minden egyes felajánlásból vásárolni.

Köszönjük az eddigi felajánlásokat!