Zagyva Judit, Bóta Ildikó és Pinczés Zsuzsa cikke; Bóta Ildikó ajánlásával:

Huszonhárom év Dévény féle Speciális manuális technika Gimnasztika Módszerrel végzett egyéni és csoportos fejlesztés után megtanultam a Bowen technikát. Hasonló hatékonysággal, sőt, a visszajelzések szerint még sikeresebben tudtam alkalmazni, főleg az eltérő fejlődésmenetű babák, gyerekek esetében. A Bowen alkalmazók kiváncsiak a tapasztalataimra, így továbbképzés keretében adom át mindazt, ami a kezemben van. Ez a képzés a Bowen világbában, amely Ausztráliából indult, és szinte az összes földrészen jelen van, hiánypótló, így német és angol nyelvterületre hívnak.

Az ArtMan két évig tartó, lezajlott SPARKS projektjének eseményei, amelyek a Body Mind Centering szemléletén keresztül a szomatikus megközelítéseket, így az érintéssel és mozgással kapcsolatos módszereket vizsgálták az öt európai partnerország gyakorlatában, nagy segítséget jelentettek. Nagyszerű szakembereket, élő, közvetlenül ható kezdeményezéseket és eredményeket ismertem meg, amelyek a rászorulókra fókuszálnak.

Bóta Ildikó – Mozgásművészeti és testtudati terapeuta; DSGM és Bowen alkalmazó 

Untitled_02Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből

A Bowen technikát a fizikoterápia homeopátiájaként is szokták emlegetni, mert az emberi testi működés teljességét figyelembe veszi, így fel tudja ébreszteni az öngyógyító képességét, amikor egy probléma miatt kezelésbe fog.

Az 1950 – es években kifejlesztett módszer főként a kötőszöveti rendszerre fejti ki hatását, melynek alapja, hogy testünket egy a mechanikai erők függvényében kialakult feszültségi háló fonja át és tartja össze. Ez a  kötőszöveti „faszciális  háló” sejt szintről kiindulva szolgáltat kapcsolatot a test minden magasabb struktúrájához. A kezelés közben végzett finom, rövid idejű és precíz fogások ezen keresztül érnek el változásokat, segítenek a saját aktuális egyensúlyt megtalálni, és így megszűnhetnek a feszültségek.

Elsősorban nem is a tüneteket kezeli, mert a probléma oka nem mindig ott van, ahol a fájdalom jelentkezik, vagy amit panaszolnak. Hasonlattal élve a nők ismerik azt a jelenséget, amikor a combig felhúzott harisnya bokájánál pattan el a szál és szalad végig a szem. A kötőszöveti „test harisnya„ hasonlóan veszi körül testrészeinket, és hasonlóképp reagál. Mindezek értelemben ezt a holisztikus szemléletű feszültség oldást gyógyító, regeneráló érintésnek lehet nevezni.

tovább a teljes cikkre