Egy est, két felvonás, három produkció vegyes képességű alkotókkal és előadókkal. 

GYULAVÁRI Ági: Távolról áttetsző [Transparent from a distance] – JOBBÁGY Bernadett: SEJTelem [Intuition within cells] – MÉSZÖLY Andrea: Beszélj rólam! [Speak about me!]


Gyulavári Ági: Távolról áttetsző [Transparent from a distance]

A táncfilmet, mozgást, élőhangot és ‘textil-technológiát’ ötvöző előadást egy autista lány mozgása, lénye inspirálta. A darab Mitzi Walt gondolatai nyomán az autizmusra nem betegségként, hanem ‘az idegrendszer felépítésének egy lehetséges módjaként’ tekint.

Az autizmus a mindannyiunkban rejlő biztonság iránti vágy metaforájaként szövi át a darabot, melyben a mozdulat tánccá érik. Az alkotók ezen a metaforán keresztül kutatják, hogyan jöhet létre összehangolódás virtuális világ és valóság, technológia és művészet között.

Koncepció / Rendezés: Gyulavári Ági
Előadók: Kálmán Ferenc, Kopeczny Kata, Pataki Panka
Ének: Tulu Icözü
Kreatív munkatárs/Vágó: Haragonics Sára 
Textiltervezés és technológia: Györök Bori, Pásztor Turák Réka
Operatőr: Mayer Bernadette
Hang: Sperling Andor
Dramaturgiai konzultáns: Fekete Ádám

Az előadás a Trafó smART! XTRA programsorozatának is része.
  


Jobbágy Bernadett: SEJTelem
 
Úgy sejtem, hogy nagyrészt folyékony vagyok… hogy a folyékonyságom révén,  folyton változom… és hogy valami mindig átáramlik közöttünk a találkozásban. (a rendező)

A látó és látássérült táncosokat, élő énekhangot is ötvöző előadást a testben lévő folyadék közegek, és a folyadékra (vízre) ható érzelmeink kölcsönhatásának lehetősége inspirálja. A dolgok keletkezésének momentuma; a pillanat, amelyben folyton átfedésbe kerül a teljes addigi élettörténet, az itt és most anyagi valóságával.

Koncepció / Rendezés: Jobbágy Bernadett
Előadók: Barkó Tamás, Bors-Kovács Klarisz, Jobbágy Bernadett, Kálmán Ferenc, Kopeczny Kata, Nyári-Nagy Ibolya
Ének: Tulu Icözü
Konzultáns: Rimóczi István / Bélaműhely 
Vetítés: Gyenei Peti
Kamera: Szandtner Dániel, Borbély Viktor
Zene: Borbély Loránd
Kosztüm: Tóvaj Rozi


Mészöly Andrea: Beszélj rólam! (2011)
 noPARA
Az előadás Bruckner Csaba és Tóth Károly két súlyosan halmozottan fogyatékos előadó, valamint Kövesdi László színész és Nagy Andrea táncos élethelyzeteire, emlékeire építve társadalmilag rögzült tabukat vesz górcső alá. Az előadásban Kövesdi László és Bruckner Csaba dysarthriás dialógusában groteszk humorral és szeretetteljes azonosulással találkozunk, miközben Nagy Andrea táncával érzékenyen kapcsolódik mozgásfogyatékos partnereihez. A táncos támogató jelenlétén keresztül megfeledkezünk, a testi fogyatékosság látványától, megláthatjuk a hátrányos helyzet mögött az embert, saját pozitívumaival.

Az előadás fontos építőkövei: Tarr Bence László: Korlátlan korlátoltság című  és Illyés Gyula- Az éden elvesztése című oratóriuma. Az írások hangfelvétel és élő szó formájában kaptak helyet a darabban, tartalmilag kiegészítve az előadók által reflektált korlátoltság relatívnak tekinthető fogalmát.
 
Rendező, koreográfus: Mészöly Andrea
Zene: Avishai Cohen, Sainko Namtchylak, Lukács Levente
Előadók: Bruckner Csaba, Kövesdi László, Nagy Andrea, Tóth Károly
Fotó: Pecsics Mária
Szöveg: Tarr Bence László – Korlátlan korlátoltság, Illyés Gyula – Az éden elvesztése, Tóth Károly – Létszomj


Az est során

  • Fényterv és világítás: Dézsi Kata
  • Hangosítás: 
  • Konferál: Gál Eszter

 

Az előadások látássérültek számára akadálymentesítettek, valamint akadálymentes mosdót is biztosítanak a szervezők. 

  • Audio-narrátor: Tábori Éva

Támogatók:

Trafó Kortárs Művészetek Háza, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ, DanceFlow Stúdió, Kláris Kiadó és Művészeti Műhely, FSZK