2016 április 11: két előadás és azt követő feldolgozó beszélgetés a Marczibányi Téri Művelődési Központban

Mészöly Andrea: Beszélj rólam!

Az előadás Bruckner Csaba és Tóth Károly két súlyosan halmozottan fogyatékos előadó, valamint Kövesdi László színész és Nagy Andrea táncos élethelyzeteire, emlékeire építve társadalmilag rögzült tabukat vesz górcső alá. Az előadásban Kövesdi László és Bruckner Csaba dysarthriás dialógusában groteszk humorral és szeretetteljes azonosulással találkozunk, miközben Nagy Andrea táncával érzékenyen kapcsolódik mozgásfogyatékos partnereihez. A táncos támogató jelenlétén keresztül megfeledkezünk, a testi fogyatékosság látványától, megláthatjuk a hátrányos helyzet mögött az embert, saját pozitívumaival.

Az előadás fontos építőkövei: Tarr Bence László: Korlátlan korlátoltság című  és Illyés Gyula- Az éden elvesztése című oratóriuma. Az írások hangfelvétel és élő szó formájában kaptak helyet a darabban, tartalmilag kiegészítve az előadók által reflektált korlátoltság relatívnak tekinthető fogalmát.
 
Rendező, koreográfus: Mészöly Andrea
Zene: Avishai Cohen, Sainko Namtchylak, Lukács Levente
Előadók: Bruckner Csaba, Kövesdi László, Nagy Andrea, Tóth Károly
Fotó: Pecsics Mária
Szöveg: Tarr Bence László – Korlátlan korlátoltság, Illyés Gyula – Az éden elvesztése, Tóth Károly – Létszomj

Gyulavári Ági: KÉTség

Ha az egység felbomlik, kétségünk megmozdít. Egymás sérülékenységében tükröződve saját magunkat fogadjuk el. Egy harmonikus egység felbomlása után magányunk megélése megrázkódtató, de lehetőséget ad arra, hogy saját utunkat járva felemelkedjünk és fejlődjünk. Eközben minden új, változást rejtő kapcsolat újra és újra felfedi elemi mintázatainkat. Vajon sérülékenységünk megélése hogyan változik közben? Akadályoz, vagy támogat, szárnyat ad vagy megkötöz minket?

A téma egy sérült és egy ép táncos diádikus összehangolódásán keresztül bontakozik ki.

Rendező, koreográfus / Director and Choreographer: Gyulavári Ági
Zene/ Music: Sperling Andor
Előadók/ With: Tóth Károly, Gyulavári Ági
Kosztüm / Costume: Csorba Kriszta

ARTMAN EGYESULET